W tym wpisie wspomniałam o mojej miłości do czekolady. Zaiste miłość ta jest wielka i na pewno do końca życia. Cierpieniom mym nie ma końca, odkąd mój szanowny Brat wprowadził zakaz jedzenia słodyczy i zarządził zmianę stylu mojego życia 🙂 Nie powiem, wyszło mi to na dobre, ale czekolada zaczęła mi się śnić po nocach. I nie mówię o kostce gorzkiej czekolady raz na jakiś czas. Mówię o prawdziwej czekoladowej rozpuście. Na przykład o obłędnie pysznym, najlepszym jaki kiedykolwiek jadłam, z warstwą miękkiej czekoladowej masy serniku waniliowym z ganache z czekolady mlecznej. I zgrzeszyłam. Zjadłam kawałek (piekę ciasta dla znajomych – sama zazwyczaj tylko patrzę :P) – bez konsultacji z bratem 🙂 Ale wybaczył mi 😛
Może w weekend pozwolicie sobie na tę czekoladową rozpustę? I bardzo chętnie przyjmę każdy kawałek tego sernika (o ile uda Wam się jakiś zachować :D).
Sernik waniliowy z ganache z czekolady mlecznej
(okrągła forma 24 cm)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Spód:
- 1 opakowanie ciasteczek owsianych w czekoladzie (około 250 g)
- 50 g masła
Ganache z czekolady mlecznej:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g czekolady mlecznej
W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki mleczną czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
Masło roztopić w rondelku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować tłuszczem. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód formy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut.
W misce zmiksować twaróg, cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy. Jajka zmiksować w osobnej misce, dodać do masy serowej i ponownie zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Przelać masę serową na spód z ciasteczek.
Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć. Po ostudzeniu polać sernik ostudzonym i gęstym ganache. Przed podaniem wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.
Zgubiłaś mnie… Pokochałam ten sernik miłością wielką, prawdziwą i myślę, że dozgonną… Zjadłam go wczoraj i jeszcze mi się śni!
Pozdrawiam ciepło, trzymaj kciuku, bo będę go piekła, tym razem sama,
Ewa
Trzymam kciuki jak najbardziej! I dziękuję za przemiłe słowa :*
[…] Sernik waniliowy z ganache z czekolady mlecznej według tego przepisu. […]
[…] Udzielam wywiadu Markowi z eskaem.pl (już wkrótce na blogu 🙂 ) Sernik z tego przepisu […]
[…] raz dziękuję Markowi za bardzo miłą rozmowę, wspólną kawę i sernik, no i oczywiście za spacer po Morenie […]
[…] Mazurek i kruche babeczki z ganache czekoladowym (z tego przepisu), wiśniami i płatkami […]
Czy ten sernik jest bardzo mokry? Szukam sernik który będzie się dobrze kroil i położony w kawałkach na paterze nie będzie się rozwalal . …