Sernik waniliowy z ganache z czekolady mlecznej

Inne

W tym wpisie wspomniałam o mojej miłości do czekolady. Zaiste miłość ta jest wielka i na pewno do końca życia. Cierpieniom mym nie ma końca, odkąd mój szanowny Brat wprowadził zakaz jedzenia słodyczy i zarządził zmianę stylu mojego życia 🙂 Nie powiem, wyszło mi to na dobre, ale czekolada zaczęła mi się śnić po nocach. I nie mówię o kostce gorzkiej czekolady raz na jakiś czas. Mówię o prawdziwej czekoladowej rozpuście. Na przykład o obłędnie pysznym, najlepszym jaki kiedykolwiek jadłam, z warstwą miękkiej czekoladowej masy serniku waniliowym z ganache z czekolady mlecznej. I zgrzeszyłam. Zjadłam kawałek (piekę ciasta dla znajomych – sama zazwyczaj tylko patrzę :P) – bez konsultacji z bratem 🙂 Ale wybaczył mi 😛

Może w weekend pozwolicie sobie na tę czekoladową rozpustę? I bardzo chętnie przyjmę każdy kawałek tego sernika (o ile uda Wam się jakiś zachować :D).

Sernik waniliowy z ganache z czekolady mlecznej

(okrągła forma 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych w czekoladzie (około 250 g)
  • 50 g masła

Ganache z czekolady mlecznej:

  •  200 ml śmietanki 30%
  • 250 g czekolady mlecznej

W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki mleczną czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.

Masło roztopić w rondelku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować tłuszczem. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód formy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut.

W misce zmiksować twaróg, cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy. Jajka zmiksować w osobnej misce, dodać do masy serowej i ponownie zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Przelać masę serową na spód z ciasteczek.

Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć. Po ostudzeniu polać sernik ostudzonym i gęstym ganache. Przed podaniem wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.

 

DSC_7185

7 thoughts on “Sernik waniliowy z ganache z czekolady mlecznej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.