Puszyste pancakes

Bez mięsa, Dania mączne, Śniadania

Nowa płyta, kawa z Nutellą, garść miłych informacji, spacer po Dolnym Wrzeszczu, parę przemyśleń, kilka planów. Taki poniedziałek, o 🙂

Nie ma Śliwkowskiej na blogu ostatnio. Zdjęcia się nie robią, w kuchni królują proste i sprawdzone dania, wpisy się nie piszą. Ale wena powolutku wraca, więc jest nadzieja na nowe przepisy 🙂

Ktoś mnie ostatnio „zmusił” do zastanowienia się nad formułą bloga – może Wy macie jakieś genialne pomysły? 🙂 Chcecie więcej samej Śliwkowskiej, wpisów z serii „Ulubione”, może filmików, czy też odpowiada Wam dotychczasowa formuła z przepisami? Będę wdzięczna za każdą sugestię 🙂

Puszyste pancakes

(2-3 porcje)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki maślanki (lub mleka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Za pomocą trzepaczki wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i maślankę – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lum maślanki/mleka).

Placuszki smażyć na suchej rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoto – na małym ogniu, by nie były spalone z zewnątrz i surowe w środku.

Podawać z ulubionymi dodatkami – dżemem, owocami, twarożkiem, jogurtem, sosem czekoladowym, masłem orzechowym, itp, itd. 🙂

placuszki

 

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Puszyste pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *