Przeskocz do treści

Ciasto z karmelizowanymi jabłkami

Perspektywa trzydniowego weekendu, przedłużonego do końca poniedziałku. Planuję wyjście na targ, spacer po Starym Mieście, wyprawę po bursztyny nad morze, szukanie inspiracji kulinarnych i relaks. Jeszcze tylko chwila... 🙂 Miłego weekendu!

Może umilicie sobie wolne prostym i pysznym ciastem z karmelizowanymi jabłkami? 🙂

Ciasto z karmelizowanymi jabłkami

(prostokątna blaszka ok. 36 x 24 cm lub nieco mniejsza)

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru

Karmelizowane jabłka:

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Na  patelni rozgrzać masło, cukier waniliowy i cukier aż się dobrze połączą. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka i karmelizować przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia i  miksować kilka minut.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, na wierzchu ułożyć karmelizowane jabłka.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-55 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

cake_apple

0 thoughts on “Ciasto z karmelizowanymi jabłkami

  1. Pingback: #Kwiecień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *