Tarta porowa z serem z niebieską pleśnią

Dania główne, Wypieki wytrawne

Żonkile w wazonie, słońce za oknem, pierwsze zielone pąki na krzewie pod blokiem. Porządki w dachowym ogródku, wiosenne sprzątanie w domu. Sałatka z koperkiem i rzodkiewką – smak i zapach wiosny na talerzu. A na obiad… pyszna tarta porowa z serem z niebieską pleśnią. Według brata najlepsza jaką zrobiłam 🙂

Tarta porowa z serem z niebieską pleśnią

(okrągła forma do tarty)

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 pory (białe części)
  • masło do podsmażenia porów
  • 50 – 100 g sera gorgonzola (u mnie dodatkowo trochę sera żółtego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pieprz, sól

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką).

Pory umyć, pokroić w plasterki, oprószyć solą i poddusić na niewielkiej ilości masła by zmiękły.

Pokroić ser z niebieską pleśnią w kostkę. W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka, doprawić solą i pieprzem.

Na rozwałkowany spód wyłożyć podduszone pory i równomiernie zalać masą jajeczno – śmietanową. Na wierzchu poukładać kawałki sera. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec około 40-45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni.

DSC_7688

Tagged , , , , , , ,

2 thoughts on “Tarta porowa z serem z niebieską pleśnią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *