Przeskocz do treści

Babka czekoladowo – bananowa na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole królują mazurki i serniki, ale także i babki. W tamtym roku upiekłam kilka babek cytrynowych z tego przepisu, w tym roku postanowiłam stworzyć przepis na wilgotną babkę czekoladową - z dodatkiem banana. Pyszna! Nie tylko na Wielkanoc 🙂

Babka czekoladowo - bananowa

  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 duży lub 2 małe banany
  • mleczna lub gorzka czekolada na polewę

Banany obrać ze skórki i rozgnieść dokładnie widelcem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Jajka zmiksować z masłem, bananami, mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao – zmiksować składniki na gładką masę. Na końcu dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Wysmarować foremkę do babki masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do foremki i wyrównać wierzch.

Babkę piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Po ostudzeniu polać babkę czekoladą i ozdobić według uznania.

 

DSC_7890

0 thoughts on “Babka czekoladowo – bananowa na Wielkanoc

    1. Martyna

      Nie, wtedy czas pieczenia należy skrócić - jeśli są wielkości muffinów to powinny się piec ok. 15-25 minut, jeśli większe to około 25-30 minut (w zależności od piekarnika) 🙂

      Odpowiedz
  1. ilonamichalak

    W opisie zniknęło mleko, które jest wymienione w składnikach. Zrobiłam!!! wyszła przepyszna choć oczywiście przekombinowałam i dodałam 3 banany co nie okazało się do końca trafionym pomysłem, Mój mąż jedząc jeden kawałek, krojącc sobie drugi pytał czy upiekłam tyko jedną. No i oczywiście zjedliśmy wszystko w sobotę na raz 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *