Przeskocz do treści

Pesto z liści rzodkiewki

Początek maja, nabrzmiałe pąki bzu, wieczory na dachu, zieleń dookoła. Zielone listki rzodkiewki, chrupiące ziarna słonecznika. Pesto do kanapek, do zupy, do makaronu, do wszystkiego. Pycha!

Pesto z liści rzodkiewki*

(słoik ok. 250 ml)

  • liście z 2 pęczków rzodkiewki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, przestudzi. Listki rzodkiewki umyć i wysuszyć. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę (aż do uzyskania pożądanej gęstości pesto). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka - można zalać pesto małą ilością oliwy by dłużej pozostało świeże. * Do pesto najlepiej użyć listków rzodkiewki hodowanej bez nawozów - ja swoje dostałam od Mamy, z jej ogródka 🙂

0 thoughts on “Pesto z liści rzodkiewki

  1. Pingback: Pesto z liści rzodkiewki | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *