Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Chleb

O chlebie na zakwasie pisałam już tutaj i tutaj.

Ostatnio postanowiłam upiec chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki pszennej, który bardzo mi posmakował 🙂

Dzień przed pieczeniem należy dokarmić zakwas (u mnie aktualnie mąka razowa typ 2000, ale często dodaję też typ 720) – dodać około 200 ml wody i tyle mąki, by otrzymać rzadką konsystencję zakwasu. Część zakwasu przełożyć do słoika, przykryć ręcznikiem papierowym z gumką recepturką i włożyć do lodówki.

Do reszty zakwasu dodać około 2 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i około 1 1/2 szklanki wody (może być potrzebne mniej lu więcej – zależy od mąki) z rozpuszczoną 1 łyżeczką soli i około 1/2 szklanki ulubionych dodatków (u mnie ziarna słonecznika i płatki owsiane) i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Ciasto chlebowe powinno mieć konsystencję zaprawy murarskiej – w razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki lub wody. Formę keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do formy (powinno zająć nieco więcej niż połowa keksówki), wygładzić wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie i odstawić do wyrośnięcia – zajmuje to zwykle około 2-4 godziny.

Po wyrośnięciu naciąć wierzch chleba i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230ºC (grzanie góra-dół). Chleb piec około pół godziny, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210ºC i piec kolejne 30-40 minut. Po upieczeniu należy wyjąć jeszcze gorący chleb z formy i odstawić do wystygnięcia na kratce.

 

 

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.