Łosoś z pieczonymi szparagami

Dania główne, Ryby, Warzywa

Długi, słoneczny i ciepły weekend, spacery nad morzem i wśród pól. Dużo relaksu, chwil spędzonych w rodzinnym gronie i baterie naładowane na kolejny tydzień 🙂

A po powrocie szybki i pyszny obiad – zielone szparagi i łosoś – połączenie idealne <3

Łosoś z pieczonymi szparagami

(2 porcje)

  • ok. 400 g fileta z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek zielonych szparagów

DSC_8669

Łososia umyć, osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć umyty koperek. Folię szczelnie zamknąć.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Folię szczelnie zamknąć.

Zawiniętego łososia i szparagi ułożyć na blaszce i piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Podawać od razu po przygotowaniu (koperek wyrzucić).

 

DSC_8701

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Łosoś z pieczonymi szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *