Dżem truskawkowy z wanilią

Przetwory

Czerwiec. Poranki na dachu z kawą. Wycieczki rowerowe po Gdańsku. Długie spacery nad morzem. Spotkania z fajnymi ludźmi, czas spędzony w samotności, z muzyką w słuchawkach. Wizyty na targu – soczyste czereśnie, czerwone truskawki, fasolka szparagowa, bób i świeże zioła. Pierwsze owoce zamknięte w słoiczkach… <3

Dżem truskawkowy z wanilią

(około 5-6 słoiczków 200 ml)

  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • sok z 1/2 cytryny

Dojrzałe truskawki dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Owoce przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, które po pewnym czasie zaczną puszczać sok. Po około 20-25 minutach dodać cukier, cukier z wanilią lub ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Owoce razem z cukrem gotować na małym ogniu, często mieszając, przez około 50-60 minut lub aż do momentu gdy dżem zgęstnieje, pod koniec gotowania dodając sok z cytryny.

Gorący dżem przełożyć do umytych słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem, zostawiając je w takiej pozycji aż ostygną.

Przepisy na inne przetwory znajdziecie tutaj 🙂

 

DSC_8896

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Dżem truskawkowy z wanilią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.