Przeskocz do treści

Pasta kanapkowa z bobem II

O moich wspomnieniach związanych z bobem pisałam w tym wpisie prezentując przepisy na makaron z bobem i pastę na kanapki. W tym roku również korzystam z sezonu na bób, zjadam go od razu po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, gdy jednak została mi miseczka bobu, postanowiłam zrobić kolejną pastę na kanapki 🙂

 

Pasta kanapkowa z bobem II

  • ok. 250 g bobu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
  • pieprz, sól
  • ok. 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki podprażonych ziaren słonecznika

Bób ugotować do miękkości z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ostudzić i obrać ze skórki. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni, ostudzić.  Szczypiorek posiekać. Bób zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

DSC_9769

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *