Babeczki z malinami i białą czekoladą

Inne

Ostatnio ktoś na Instagramie zapytał mnie co tak właściwie robię zawodowo skoro gotowanie nie jest moim źródłem utrzymania – otóż pracuję w dużej firmie w dziale inwestycji, więc na co dzień w pracy z gotowaniem nie mam nic wspólnego 🙂 Ale przynoszenie słodkości do pracy to już co innego 🙂 Wielokrotnie na blogu wspominałam o tym, że najczęściej nie zjadam pieczonych przez siebie słodkości, a właśnie dzielę się nimi ze współpracownikami. Zdjęcie do dzisiejszego wpisu powstało na szybko, zostało zrobione pożyczonym aparatem kompaktowym z pomocą mojej koleżanki Uli, której bardzo dziękuję za użyczenie swoich dłoni 🙂

Są to jedne z moich ulubionych babeczek – z dużą ilością delikatnej białej czekolady i malinami (moimi ulubionymi owocami) – jestem pewna, że doskonale wyjdą również poza sezonem, gdy pozostanie nam jedynie użycie mrożonych owoców. Polecam! 🙂

 

Babeczki z malinami i białą czekoladą

(12 sztuk)

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 100 g białej czekolady
  • ok. 200 g malin

Maliny umyć. Białą czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki na masę. Zawartość obu misek połączyć (nie mieszać zbyt długo), na końcu dodając posiekaną biała czekoladę. Napełnić masą foremki wyłożone papilotkami, na wierzchu ułożyć po kilka sztuk malin, lekko wciskając je w masę. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut.

 

raspberries

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Babeczki z malinami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.