Przeskocz do treści

Pudding chia z musem owocowym

Niespodziewanie nadeszła druga połowa sierpnia, upały nieco zelżały, wieczorem w powietrzu wyczuwa się chłód. W książkach kucharskich szukam inspiracji na dania ze śliwek, kabaczków i dyni, które na pewno będą królowały w mojej kuchni we wrześniu. Korzystam z dostępnych w warzywniakach malin, brzoskwiń i borówek, wracam do starych przepisów, nie mając weny na wymyślanie nowych. Jedyną nowością w ostatnim czasie jest pudding chia, z nasionek szałwii hiszpańskiej, które przywiozła mi Daniela (Danielko, baaardzo dziękuję :*). Jest pyszny i, co najważniejsze, bardzo prosty - robi się praktycznie sam 🙂

Pudding chia* z musem owocowym

(2 porcje)

Pudding chia:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
  • miód (do smaku)
  • skórka z 1/2 cytryny

Nasiona zalewamy mlekiem, dodajemy miód do smaku i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Po 10-15 minutach mieszamy jeszcze raz i wstawiamy pudding do lodówki, najlepiej na noc by nasiona napęczniały.

 

Mus owocowy:

  • 1/2 mango
  • 1 brzoskwinia

Owoce umyć, usunąć pestki, miąższ zmiksować na mus blenderem.

Na puddingu ułożyć warstwę musu owocowego, ozdobić ulubionymi owocami (u mnie borówki, ale doskonale pasują też porzeczki, maliny, truskawki itd.)

* nasiona szałwii hiszpańskiej - zawierają kwasy omega-3, wapń, żelazo, pełnowartościowe białko, potas, błonnik, magnez, fosfor i wiele innych substancji.

 

DSC_9967

 

0 thoughts on “Pudding chia z musem owocowym

  1. Pingback: Pudding chia z musem owocowym | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *