Ciasto ze śliwkami

Ciasta, Ciasta z owocami, Słodkości, Wypieki słodkie

Uwielbiam śliwki. W każdej postaci – świeże, w wypiekach, w postaci konfitur. Bo czym byłaby Śliwkowska bez śliwek? 🙂

Na blogu pojawiły się już śliwkowe przepisy:

Słodkości: babeczki z karmelizowanymi śliwkami, chlebek bananowy ze śliwkami, ciasto czekoladowe ze śliwkami, śliwkowe mini tarty, proste ciasto ze śliwkami, babeczki podwójnie śliwkoweklasyczne kruche ciasto

Dania wytrawne: śliwkowy pieczony kurczak, dyniowa zupa krem ze śliwkami.

Dzisiaj proponuję kolejny słodki śliwkowy wypiek – proste i pyszne ciasto 🙂

 

Ciasto ze śliwkami

(okrągła forma ok. 24 cm)

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500-600 g śliwek

 

Śliwki umyć, pozbawić pestek i każdą pokroić na cztery części. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, na wierzchu ułożyć śliwki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55-60 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

cakeplum

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.