Przeskocz do treści

Babeczki z jeżynami i kruszonką

Krótki wypad w rodzinne strony, wizyta u mamy w ogrodzie, zbierane jeżyn, jabłek, robienie bukietów z astrów. Jesień, którą czuć już w powietrzu. A potem wieczór z kawą waniliową i zapachem babeczek. Fajny ten początek jesieni 🙂

Babeczki z jeżynami i kruszonką

(12 sztuk)

Babeczki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • dodatkowo jeżyny (ok. 4 na babeczkę)

W miseczce palcami rozetrzeć składniki na kruszonkę.

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki na babeczki. Połączyć zawartość obu misek. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami. Na wierzchu ułożyć jeżyny, lekko wciskając je w masę i posypać babeczki kruszonką.

Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

 

muffins 2

 

 

0 thoughts on “Babeczki z jeżynami i kruszonką

  1. Pingback: Babeczki z jeżynami i kruszonką | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *