Przeskocz do treści

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Poranny chłód, wizyta w warzywniaku po pracy, torba śliwek i jabłek - kwintesencja jesieni. Ulubiony jesienny sweter i ciepło kaloryferów. Szukanie inspiracji na jesienne dania, zapach kruchego ciasta ze śliwkami rozchodzący się po całym domu...

 

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

(forma ok. 35 x 25 cm)

  • 2 pełne szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • ok. 400 g śliwek
  • 1 opakowanie budyniu w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • ewentualnie cukier

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Ugotować budyń - rozpuścić proszek w ok. 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować w rondelku (dodając ewentualnie cukier), rozprowadzić w gotującym się mleku mieszankę budyniową i ciągle mieszając poczekać chwilę, aż budyń zgęstnieje.

Śliwki umyć i pokroić na połówki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. 2/3 ciasta wylepić formę i ponakłuwać widelcem. Spód podpiec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Na podpieczony spód wyłożyć połówki śliwek i zalać masą budyniową. Na wierzchu ułożyć pozostałą część ciasta, w formie plecionki (rozwałkowane ciasto pokroić w paski). Piec w piekarniku jeszcze przez około 40 minut. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

0 thoughts on “Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

  1. Pingback: Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem | FlyB - Kulinaria

    1. Martyna

      Wstyd się przyznać, ale to pierwsze ciasto z budyniem,które piekłam (nie licząc oczywiście drożdżówek z budyniem i kruszonką 🙂 ), ale od razu się zakochałam 🙂

      Odpowiedz
  2. Pingback: Tarta z dynią i oscypkiem | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *