Przeskocz do treści

Polędwiczki w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

Weekend wypełniony spotkaniami z fajnymi ludźmi, dobrym jedzeniem i dużą ilością pozytywnej energii. Wietrzna niedziela spędzona na przeglądaniu książek kulinarnych i w kuchni. Pyszne polędwiczki w sosie śmietanowym na obiad. I listopad wydaje się być jakoś mniej ponury 🙂

 

Polędwiczki w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

(3-4 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 - 500 g)
  • 2/3 szklanki gorącego bulionu
  • 200 g szklanki śmietanki 30%

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonki i pokroić na ok. 1,5 cm plastry. Plastry doprawić pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron, pod koniec smażenia oprószyć odrobiną soli.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cukinię pokroić w półplasterki. Suszone pomidory pokroić na drobno. Cebulę zeszklić w garnku na oleju, dodać cukinię, polędwiczki i wlać bulion. Gotować przez około 3 minuty, aż bulion nieco odparuje.

Na koniec dodać śmietankę i posiekane suszone pomidory i zagotować. Gdy sos gęstnieje odstawić patelnię z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.

 

 

0 thoughts on “Polędwiczki w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

  1. Pingback: Polędwiczki w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *