Przeskocz do treści

Domowe frytki

Dzień wolny w środku tygodnia to doskonała okazja do zajęcia się rzeczami, na które na co dzień nie ma się czasu. Było więc przeglądanie książek kucharskich, gotowanie i oglądanie Harrego Pottera. Nie mogło też zabraknąć małej kulinarnej przyjemności - domowych frytek 🙂 Ze zdziwieniem odkryłam, ze na blogu nie ma jeszcze przepisu na frytki, nadrabiam, więc zaległości. Smacznego 🙂

 

Domowe frytki

Frytki:

  • ok. 250 g ziemniaków na jedną porcję
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka i zioła prowansalskie)

Dodatkowo:

  • dip czosnkowy lub z awokado (np. z tego przepisu), ketchup, majonez lub inny ulubiony dodatek

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na słupki. Frytki przełożyć do miski, dodać olej i przyprawy i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć frytki równomiernie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC, piec ok. 25-30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia należy odwrócić frytki na drugą stronę za pomocą drewnianej szpatułki, by równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem można dodatkowo posypać frytki solą i podawać z ulubionymi dodatkami.

0 thoughts on “Domowe frytki

  1. Pingback: Domowe frytki | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *