Pleśniak

Ciasta, Desery, Słodkości, Wypieki słodkie

Niecałe dwa tygodnie do Świąt. Dokupuję ozdoby świąteczne, piekę różne słodkości, szukam świątecznych inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Zapalam cynamonowe świeczki i piję korzenną herbatę. Wyjmuję foremki do pierniczków, które upiekę w niedzielę. Choć jestem zmęczona po ciężkim tygodniu, a przeziębienie ostro daje mi w kość, to i tak nic nie zepsuje radości z powodu zbliżających się Świąt.

A jak tam Wasze przygotowania? 🙂

Pleśniak

(forma ok. 35 x 25 cm)

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Oddzielić białka od żółtek. Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, żółtek, 1/2 szklanki cukru i proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części (jedną większą i dwie mniejsze). Jedną z mniejszych porcji zagnieść z dodatkiem kakao. Mniejsze porcje ciasta przełożyć do zamrażalnika.  Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Spód podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo 1/2 szklanki cukru. Pianę wyłożyć równomiernie na ciemne starte ciasto. Zetrzeć jasne ciasto na na pianę. Ciasto piec jeszcze ok. 35-40 minut. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo cukrem pudrem.

 

plesniak

Tagged , , , ,

1 thought on “Pleśniak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.