Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Boże Narodzenie, Przekąski, Ryby

Co roku, na kilka dni przed 24 grudnia organizuję Wigilię, na której spotykam się ze swoimi przyjaciółmi ze studiów. Jest choinka, opłatek, pyszne jedzenie, świąteczne piosenki i wspaniała atmosfera <3 W tym roku „Wigilia” wypada w najbliższą sobotę, więc mam już zaplanowane menu, choinka i opłatek już są, ciasteczka upiekłam dziś, a śledzie już się „przegryzają” w lodówce. Podjadłam dziś odrobinę – pyszne są! 🙂

 

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

(słoik ok. 500 ml)

  • 400 g filetów śledziowych typu matias
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów (razem z olejem)
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz
Filety śledziowe namoczyć wcześniej w wodzie (jeśli są bardzo słone).
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Śledzie pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Przełożyć do słoika i wstawić na minimum 1-2 dni do lodówki by się „przegryzły”. Najlepiej smakują podawane z chlebem żytnim na zakwasie. Smacznego!
k
Tagged , , , , ,

1 thought on “Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *