Przeskocz do treści

Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową

Nie ma Świąt bez pierniczków i piernika przekładanego - co roku piekę ciasteczka i miękkie ciasto piernikowe. Przepisy na piernikowe wspaniałości znajdziecie poniżej.

W tym roku ponownie podjęłam się upieczenia piernika i wyszedł przepyszny! Bardzo polecam 🙂 To przedostatni wpis świąteczny, wszystkie przepisy na Święta znajdziecie tutaj 🙂

 

Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową

(forma ok. 35 x 25 cm)

Piernik:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 3 łyżki konfitury (śliwkowej, wiśniowej lub pomarańczowej)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g śmietany (12 lub 18%)

Dodatkowo:

1 słoik konfitury śliwkowej

Polewa:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao

W misce umieścić przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do rondelka przełożyć miód, cukier, masło, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzać aż do rozpuszczenia składników i powstania jednolitej masy (nie gotować), wymieszać z 3 łyżkami konfitury, ostudzić. Płyn wlać do miski z mąką, dodać jajka i śmietanę, miksować kilka minut. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (w połowie pieczenia dobrze jest lekko naciąć wierzch ciasta by się równomiernie upiekło). Piernik ostudzić, przekroić na 2 blaty. Blat ciasta posmarować dżemem, ułożyć na nim drugi blat.

Składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzewać aż masło się roztopi i polewa zrobi się jednolita. Polewą polać przestudzone ciasto. Można piernik ozdobić dodatkowo płatkami migdałów lub orzechami.

 

m

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *