Przeskocz do treści

Bułeczki cynamonowe

Smak ciasta drożdżowego z cynamonem nieodmiennie kojarzy mi się z zimą. Na śnieg na razie chyba nie ma co liczyć, za to mróz spowodował, że nabrałam ochoty by zaszyć się w kuchni i przygotować cynamonowe słodkie bułeczki, przy dźwiękach radia i zapachu pieczonego ciasta.

To już ostatni wpis w 2015 roku. Z tej okazji życzę Wam spokojnego wejścia w rok 2016, dużo inspiracji i planów do zrealizowania i by Nowy Rok przyniósł Wam same dobre chwile, bez większych zmartwień i kłopotów 🙂

 

Bułeczki cynamonowe

(ok. 16 sztuk)

Ciasto:

  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 białko na wierzch i cukier do posypania

Nadzienie:

  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

 

buns

 

Ciasto
Roztopić masło w rondelku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Pokruszyć drożdże do miseczki. Dodać odrobinę mąki, cukru i mleka, wymieszać i odstawić na ok. 10 min.

Podrośnięte drożdże wymieszać z żółtkiem, jajkiem, resztą mleka, cukrem, cukrem z wanilią i mąką. Ciasto zagniatać kilka minut, do momentu aż będzie gładkie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Nadzienie
Wymieszać masło, cukier i cynamon w misce aż do powstania gładkiej masy.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 5 mm.Rozprowadzić masę cynamonową równomiernie na cieście. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na paski. Każdy pasek przeciąć na pół (ale nie do końca), zawinąć mini warkocz i ułożyć w kształcie bułeczki. Posmarować bułeczki białkiem i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

 

ll

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *