Przeskocz do treści

Risotto porowe

Risotto porowe to dla mnie danie idealne i ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni. Mój brat potwierdza moje zachwyty nad połączeniem smaku pora, parmezanu i delikatnej maślanej nuty z kremowym i miękkim ryżem. Do risotta można dodać na przykład kawałki piersi z kurczaka, ale ja wolę je w wersji podstawowej. Koniecznie spróbujcie! 🙂

 

Risotto porowe

(3-4 porcje)

  • 250 g ryżu Arborio
  • 2 łyżki masła
  • 1 średni por
  • 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ok. 1/3 szklanki białego wina
  • ok. 50 g startego parmezanu

Por umyć i pokroić w większą kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić pokrojonego pora, w razie potrzeby dolać odrobinę wody i dusić kilka minut, często mieszając. Do pora wrzucić ryż  i smażyć przez około minutę, ciągle  mieszając. Do risotta wlewać po chochli bulionu, za każdym razem odparowując płyn, bardzo często mieszając, by ryż się nie przypalił. Risotto należy gotować około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (może się okazać, że nie zużyje się całego bulionu). Doprawić risotto do smaku solą i pieprzem, wsypać starty parmezan i dokładnie wymieszać. Po ugotowaniu risotto zostawić na kilka minut pod przykryciem i podawać.

 

risotto

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *