Przeskocz do treści

Blok czekoladowy z herbatnikami

Początek marca z mżawką, mgłą i szarymi dniami. Zaklinam wiosnę bukietem żonkili, maluję paznokcie pastelowymi lakierami i oglądam na Pintereście zdjęcia pięknych ogrodów. Marzę by w końcu można było zostawić szalik w domu i pójść na ciepły wiosenny spacer. Pijąc poranną kawę osładzam sobie deszczowy poranek kawałkiem bloku czekoladowego. I od razu jakoś nieco lepiej... 🙂

Blok czekoladowy z herbatnikami

(1 duża lub 2 mniejsze keksówki;

na podstawie przepisu Moje Wypieki)

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 500 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść orzechów

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie  wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do garnka z masą maślano - kakaową wsypać mleko w proszku, orzechy i pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przed podaniem schłodzić przez minimum kilka godzin i pokroić na plastry. Gotowy blok przechowywać w lodówce.

 

blook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *