Przeskocz do treści

Sernik kokosowy z ganache z czekolady na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, wyciągnęłam świąteczne dekoracje, kupiłam bazie, żonkile w wazonie kwitną w najlepsze. Wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj, a do wielkanocnej kolekcji dołącza dziś cudownie kremowy i delikatny sernik kokosowy z ganache z czekolady na spodzie z biszkoptów. Zebrał bardzo pozytywne recenzje, sama również skusiłam się na kawałek, więc bardzo, bardzo go polecam! 🙂

 

Sernik kokosowy z ganache z czekolady na Wielkanoc

(okrągła forma 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • biszkopty
  • 12 pralinek Rafaello

Ganache z czekolady:

  •  200 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej

 

coconut2

W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę, po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia (mieszając od czasu do czasu).

Jajka zmiksować z cukrem pudrem w misce, dodać twaróg i proszek budyniowy. Dodać wiórki kokosowe i ponownie zmiksować. Przelać masę serową na biszkopty w formie wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej z boku masłem.

Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 170ºC (aż masa będzie ścięta, nie płynna). Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około pół godziny można go wyjąć. Po ostudzeniu polać sernik ostudzonym i gęstym ganache. Na wierzchu poukładać pralinki Rafaello. Przed podaniem wstawić sernik na przynajmniej 4 godziny do lodówki.

 

DSC_3252

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *