Przeskocz do treści

Mazurek malinowo – czekoladowy

Jutro wyjeżdżam w rodzinne strony by tegoroczną Wielkanoc spędzić z rodziną, a Was zostawiam z porcją życzeń i przepisem na czekoladowo - malinowy mazurek, który robi się naprawdę szybko i który wygląda bardzo efektownie 🙂

Spokojnych, rodzinnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy, samych pysznych bab i mazurków, pięknej pogody i czasu spędzonego w gronie najbliższych! 🙂

 

Mazurek malinowo - czekoladowy

(2 formy 35 x 11 cm lub jedna większa)

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić ranty o wysokości ok. 1 – 2 cm, by masa czekoladowa później nie wypłynęła. Ponakłuwać spód widelcem, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20-25 minut aż ciasto się zrumieni. Odstawić do wystudzenia.

 

Ganache czekoladowy:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietanki 30%

W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia (w międzyczasie od czasu do czasu mieszając masę łyżką).

 

Dodatkowo:

  • 1 szklanka konfitury malinowej
  • posiekane migdały (lub płatki migdałów)
  • czekoladowe jajeczka lub inna dekoracja

Migdały podprażyć na suchej patelni, wystudzić.

 

Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozsmarować konfiturę, na to wylać ganache i posypać mazurek posiekanymi migdałami i ozdobić według uznania. Przed podaniem mazurek należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc, by ganache się zestalił.

 

mazurek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *