Przeskocz do treści

Czekoladowy sernik z Nutellą

Za oknem wiosna, spacery po Gdańsku nigdy nie były tak przyjemne.

Dopadł mnie ostatnio brak weny i w kuchni niestety jestem bardzo rzadkim gościem... Ale powoli wracam do przeglądania książek kucharskich i rozmyślań nad najlepszymi połączeniami składników, więc mam nadzieję, że w najbliższym czasie wpisy zaczną się pojawiać częściej 🙂

Dzisiaj przepis na bardzo czekoladowy i kremowy sernik z Nutellą - zebrał same dobre recenzje, więc z czystym sumieniem mogę go Wam polecić 🙂

 

Sernik czekoladowy z Nutellą

(okrągła forma 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (potrójnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g czekolady mlecznej (najlepiej fioletowa Goplana)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • kilka łyżeczek Nutelli na wierzch

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady do polania
  • 12 pralinek Toffiefee
  • biszkopty na spód

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka zmiksować w misce. Osobno zmiksować twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i budyniem. Zmiksowane jajka dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Na koniec wlać czekoladę i zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć biszkopty. Wylać na nie masę serową. Na wierzchu zrobić łyżeczką esy-floresy z Nutelli.

Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 50-60 minut (przed wstawieniem do piekarnika stukam delikatnie formą z masą serową kilka razy o blat by pozbyć się powietrza z masy). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w środku na jakiś czas, by nie opadł. Odstawić do wystudzenia. Stopioną czekoladą polać sernik, ułożyć pralinki Toffiefee i przed podaniem wstawić sernik na kilka godzin do lodówki.

 

sernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *