Przeskocz do treści

Babeczki czekoladowe z masą kajmakową

Pakując wczoraj walizkę pomyślałam, że fajnie jest mieć gdzie uciec, choćby na dwa dni. Oderwać się od codziennych obowiązków, nawału pracy, zmienić otoczenie, wyłączyć się na moment, nie przejmować listą rzeczy do zrobienia.

Wybywam na krótko, a Was zostawiam z przepisem na babeczki czekoladowe z masą kajmakową - są przepyszne! 🙂 Miłego weekendu majowego :*

Babeczki czekoladowe z masą kajmakową

(ok. 12 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao
  • 12 czubatych łyżeczek masy kajmakowej

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. W jednej misce wymieszać łyżką suche, a w drugiej mokre składniki (oprócz czekolady). Za pomocą łyżki połączyć zawartość obu misek, na końcu dodając stopioną czekoladę. Foremki wyłożone papilotkami napełnić masą do połowy, położyć po łyżeczce masy kajmakowej i przykryć masa czekoladową. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

 

DSC_3817

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *