Przeskocz do treści

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowym

Kolejny weekend na działce, widać już ogromne zmiany, warzywa posiane, pomidory i kwiaty posadzone, chwasty powyrywane 🙂

Wizyta na targu też zaliczona - zaskoczyła mnie ilość warzyw i owoców i to, że pojawiły się już truskawki, po 13 zł za kilogram 🙂 Porwałam jedynie pęczek szparagów by na szybko przygotować coś pysznego - poniżej przepis na szybki makaron ze szparagami i boczkiem 🙂

 

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowym

(4 porcje)

  • 1 opakowanie makaronu np. tagliatelle (ok. 400-500 g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok. 100 g boczku
  • 200 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18%)
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki do podania

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki długości około 4 cm.

Makaron ugotować al dente według wskazań na opakowaniu.

Boczek i szalotki pokroić w kostkę, umieścić w osobnych miseczkach.

Do garnka wlać odrobinę oliwy, wrzucić szalotki i szparagi, posolić i dusić kilka minut, dolewając odrobinę wody. Dodać boczek, po ok. 2 minutach wlać śmietankę i gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gorący makaron wymieszać z sosem, przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

DSC_4090

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *