Przeskocz do treści

Cytrynowe babeczki z porzeczkami i agrestem

Z czerwca zrobił się lipiec, wpisy jakoś się nie chcą robić. Spędzam czas między pracą a krzakami porzeczek, dyniami i świeżo skoszoną trawą. Podlewam pomidory, wyrywam uparte chwasty, układam letnie bukiety. Wieczorami stojąc na dachu patrzę na Wrzeszcz i myślę sobie, że jest fajnie. Powoli dojrzewam do zmian, ale wiem, że na pewno tutaj zostanę, bo w Gdańsku mam swoje ulubione miejsca, działkę, ulubionych ludzi, plażę i targ. A na nadzielę mam cytrynowe babeczki z porzeczkami z własnego ogródka i agrestem. Czego można chcieć więcej?

Cytrynowe babeczki z porzeczkami i agrestem

(12 sztuk)

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka starta z 1/2 cytryny (+ opcjonalnie sok z 1/2 cytryny)
  • dodatkowo garść agrestu i porzeczek

DSC_4290

W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki na babeczki. Połączyć zawartość obu misek. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzchu ułożyć owoce, lekko wciskając je w masę.

Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.

Po ostudzeniu można polać babeczki lukrem.

 

DSC_4295

2 thoughts on “Cytrynowe babeczki z porzeczkami i agrestem

  1. Zuzanna

    Wyglądają smakowicie 🙂 Ale gdzie w tych cytrynowych babeczkach jest cytryna? 😉 Dodać tylko startą skórkę z cytryny czy również sok?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *