Przeskocz do treści

Sernik z agrestem

Wieczorne pieczenie od zawsze jest moim ulubionym. Odkąd właściwie w ogóle nie mam czasu na długie posiedzenia w kuchni, gdy po całym dniu pracy i reszty obowiązków jedyna na co mam ochotę to pójść spać, jeszcze bardziej doceniam te rzadkie momenty, gdy w kuchni jestem tylko ja, owoce, składniki na ciasto i muzyka w tle. W jeden z takich wieczorów powstał sernik waniliowy z agrestem - połączenie ciasteczkowego spodu, kremowej waniliowej masy serowej i kwaskowatych zielonych kulek. Kwintesencja lata 🙂

 

Sernik z agrestem na spodzie ciasteczkowym

(okrągła forma 24 cm)

 

  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 400 g agrestu

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych (około 210 g)
  • 50 g masła

 

Masło roztopić w rondelku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować tłuszczem. Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i ponownie zmiksować (lub pokruszyć np. za pomocą wałka w woreczku i wymieszać łyżką z roztopionym masłem). Masą ciasteczkową wylepić spód formy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut.

Agrest umyć i przebrać, wyrzucając ogonki i listki.Jajka zmiksować dokładnie z cukrem, dodać twaróg, esencję waniliową i budyń, ponownie zmiksować aż składniki się połączą.

Na podpieczony spód przelać masę serową. Na masie serowej poukładać agrest, lekko wciskając go w ciasto.

Sernik wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 60-70 minut (sernik wygląda jakby był lekko niedopieczony, ale dzięki temu po schłodzeniu będzie bardzo kremowy). Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku na około godzinę, potem wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Sernik przed podaniem wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Można dodatkowo polać ciasto roztopioną białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

 

DSC_4332

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *