Ogórki w zalewie curry

Przetwory

Sierpień mija mi pod znakiem robienia dżemów śliwkowych i ogórków w zalewie 🙂 Śliwki dostaję w prezencie, a urodzaj ogórków mam na działce – popołudnia spędzam więc na zamykaniu owoców i warzyw w słoiki, by cieszyć się nimi zimą. Ogórki w zalewie to pyszny dodatek do obiadów lub kanapek – zalewa jest słodko-pikantna o wyraźnym smaku curry. Polecam!

Ogórki w zalewie curry

(ok. 8 słoików 250 ml)

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować.

  • ok. 2 kg ogórków
  • 2 czerwone cebule

Ogórki umyć, pokroić w półplasteki (odkroić wcześniej końcówki) , posypać solą, odstawić na 2-3 godziny lub całą noc. Odlać wodę z ogórków. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki wymieszać z cebulą, przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, słoiki dokładnie zakręcić, umieścić w garnku, zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować w garnku przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

 

cucumbers

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.