Ogórki w zalewie curry

Sierpień mija mi pod znakiem robienia dżemów śliwkowych i ogórków w zalewie 🙂 Śliwki dostaję w prezencie, a urodzaj ogórków mam na działce – popołudnia spędzam więc na zamykaniu owoców i warzyw w słoiki, by cieszyć się nimi zimą. Ogórki w zalewie to pyszny dodatek do obiadów lub kanapek – zalewa jest słodko-pikantna o wyraźnym smaku curry. Polecam!

Ogórki w zalewie curry

(ok. 8 słoików 250 ml)

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować.

  • ok. 2 kg ogórków
  • 2 czerwone cebule

Ogórki umyć, pokroić w półplasteki (odkroić wcześniej końcówki) , posypać solą, odstawić na 2-3 godziny lub całą noc. Odlać wodę z ogórków. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki wymieszać z cebulą, przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, słoiki dokładnie zakręcić, umieścić w garnku, zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować w garnku przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

 

cucumbers

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.