Przeskocz do treści

Czekośliwka, czyli śliwkowa „nutella”

Połączenie dżemu śliwkowego i kakao to zdecydowanie moje odkrycie tej jesieni 🙂 W tamtym roku piekłam namiętnie czekoladowe ciasto ze śliwkami, w tym zamykam zdrowszą "nutellę" w słoikach. Kupcie więc pyszne polskie węgierki, dobre kakao i do dzieła - nie pożałujecie! Tylko nie zjedzcie wszystkiego od razu 🙂

 

Czekośliwka

(ok. 3 słoiki 500 ml)

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 50 g prawdziwego kakao
  • 1  szklanka cukru (lub więcej, do smaku)

Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek, dzieląc owoce na połówki.
Przełożyć do garnka i gotować przez około 2 h, często mieszając, by masa śliwkowa się nie przypaliła. Dodać cukier i gotować dżem przez kolejną 1 h – śliwki powinny się rozgotować. Masę śliwkową zmiksować za pomocą blendera. Do zblendowanej masy dodać kakao i dokładnie wymieszać, dżem gotować do momentu aż kakao się rozpuści (a konsystencja dżemu będzie odpowiednia). Gorący dżem przełożyć do umytych słoików, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem by się dobrze zamknęły.

Najlepiej smakuje z chałką, naleśnikami, placuszkami lub sama, wyjadana prosto ze słoika 🙂

czekosliwka2

1 thought on “Czekośliwka, czyli śliwkowa „nutella”

  1. Pingback: Placuszki bananowe (bez mąki) z czekośliwką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *