Przeskocz do treści

Drożdżówka z nadzieniem czekoladowo – orzechowym

Październik. Liście zaczynają spadać z drzew, zbieram kasztany i siedząc na ławce w parku delektuję się jesiennym słońcem. A wieczorem wracam do swojego ulubionego jesiennego zajęcia - wieczornego pieczenia. Nic tak nie poprawia nastroju jak zapach ciasta drożdżowego, czekolady i masła orzechowego. Jeszcze kubek herbaty, cicha muzyka w tle i jest idealnie... 🙂

Drożdżówka z nadzieniem czekoladowo - orzechowym

(blaszka )

Ciasto:

  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Nadzienie:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Ciasto
Roztopić masło w rondelku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Pokruszyć drożdże do miseczki. Dodać odrobinę mąki, cukru i mleka, wymieszać i odstawić na ok. 10 min.

Podrośnięte drożdże wymieszać z jajkiem, resztą mleka, cukrem, cukrem z wanilią i mąką. Ciasto zagniatać kilka minut, do momentu aż będzie gładkie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Nadzienie
Czekoladę i masło orzechowe roztopić w kąpieli wodnej (miska ustawiona na rondelku z wodą i mieszając podgrzewać aż do rozpuszczenia składników.

 

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 5 mm.Rozprowadzić masę czekoladowo - orzechową równomiernie na cieście. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i podzielić na około 10 części. Ułożyć części ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośniętą drożdżówkę piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

dsc_5068

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *