Przeskocz do treści

Ciasto z gruszkami, czekoladą i migdałami

Listopad rozpoczął się deszczem ze śniegiem i wiatrem. Z szafy wyciągnęłam ciepłe swetry i szaliki, zdążyłam już zgubić parasol. Z utęsknieniem czekam na nadejście grudnia, a na razie wieczory umilam sobie herbatą , przeglądaniem książek kulinarnych i świątecznych inspiracji na Pintereście. I pieczeniem <3

 

Ciasto z gruszkami, czekoladą i migdałami

(blaszka 25 x 35 cm)

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • około 8 małych gruszek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałów

 

Gruszki umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.

Jajka (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem i esencją waniliową, wlewać powoli olej, cały czas miksując. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksować przez kilka minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, na górze układając owoce, lekko wciskając je w ciasto.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut – do tzw. „suchego patyczka”.

Po ostygnięciu polać ciasto stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

 

cakepear

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *