Przeskocz do treści

Piernikowy wieniec świąteczny

Są różne typy ludzi - ci, którzy kupują prezenty już we wrześniu i ci, którzy gorączkowo biegają po centrum handlowym w Wigilię na pół godziny przed jej zamknięciem. Ci, którzy ubierają choinkę już w Mikołajki i Ci, którzy pomiędzy smażeniem karpia a doprawianiem barszczu starają się rozplątać milion lampek i powiesić kilka bombek. Ci, którzy pieką na Święta makowiec i ci, którzy wolą sernik. Ci, którzy w grudniu robią generalne porządki i ci, którym nie umyte okna nie przeszkadzają.

Do której grupy należę ja? Do tej, która na Święta jedzie do rodzinnego domu (Mamo, naprawdę bardzo mi smutno, że wszystko jest na Twojej głowie! :*), ale u siebie dba o atmosferę świąt (choinki w obu pokojach, lampki, tona bombek i ozdób, świąteczne drewniane dekoracje i świece o zapachu Świąt, pomarańczy i cynamonu, pieczenie tony pierniczków dla przyjaciół, itp., itd.).

Szczerze mówiąc padam trochę na twarz od tych wszystkich świątecznych przygotowań i "Wigilii", które już za mną (a 3 jeszcze w perspektywie), ale jestem również bardzo szczęśliwa, że upiekłam i ozdobiłam (!) te wszystkie ciasteczka, zapakowałam tysiące prezentów (w papier do pakowania, więc brawa na pewno mi się należą!), odwiedziłam jarmark świąteczny i dostałam jemiołę, posprzątałam mieszkanie i w międzyczasie starałam się podołać wszelkim obowiązkom zawodowym.

W tym całym przedświątecznym pędzie nie zdążę już pewnie umieścić życzeń na blogu, więc przy okazji przepisu na wieniec świąteczny składam je Wam teraz (na Instagramie i Facebooku na pewno się jeszcze pojawią 🙂 ): dużo spokoju, rodzinnej atmosfery, pyszności na wigilijnym stole, wymarzonych prezentów i chwili na zatrzymanie się w codziennym biegu. Wesołych Świąt!

Piernikowy wieniec świąteczny

(1 sztuka)

  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie 2 łyżki kakao (jeśli wieniec ma być ciemniejszy)

Do rondelka włożyć masło, miód, cukier, aromat waniliowy i przyprawy- podgrzać aż do rozpuszczenia składników (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować (na grubość około 1/2 cm, położyć na cieście talerz obiadowy i obkroić naokoło. Potem na kółku położyć talerz deserowy i również obkroić by powstał okrąg.  Wieniec piec około 15-17 minut. Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać foremkami gwiazdki (u mnie na wieńcu zmieściło się 12 dużych i 12 małych).  Gwiazdki piec ok. 7-10 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po całkowitym ostygnięciu gwiazdek ozdobić je lukrem (1 białko jajka zmiksowane z ok. 150 g cukru pudru, ilość zależy od pożądanej konsystencji) i pozostawić do zaschnięcia.

Posmarować wieniec lukrem, poukładać większe gwiazdki, na nie nałożyć odrobinę lukru i poukładać również mniejsze, pozostawić do zastygnięcia.

Gotowy wieniec przewiązać sznurkiem lub wstążką i ostrożnie powiesić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *