Sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami włoskimi

Dania mięsne, Kurczak, Przekąski, Śniadania

Sałatki to nieodłączny element domówek, imprez, spotkań rodzinnych, czy też innych uroczystości. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę, która jest moją ulubioną od lat – w sumie nie wiem, czemu przepis na nią jeszcze się na blogu nie pojawił 🙂

Sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami włoskimi

(ok. 6 porcji)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • garść orzechów włoskich
  • majonez
  • pieprz, sól

Pierś z kurczaka natrzeć odrobiną oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzany do 200°C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z folii, ostudzić i pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w dużą kostkę. Orzechy włoskie drobno posiekać.

Do miski przełożyć ugotowany ryż, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy włoskie. Dodać majonez – około 4-5 łyżek – tyle, by pokrył wszystkie składniki, ale żeby nie było go za dużo – najlepiej dodawać go stopniowo. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce, przez około 1-2 h (lub dłużej).

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.