Lipiec minął niepostrzeżenie. Był mini urlop w pięknych okolicznościach przyrody, kawa pita na tarasie, zajmowanie się działkowymi sprawami, spotkania z przyjaciółmi. Dużo pieczenia ciast i babeczek z sezonowymi owocami.
Letnie obiady są tak proste i nieskomplikowane, że zupełnie nie nadają się do publikowania na blogu. Kawałek grillowanego kurczaka lub łososia i duuużo warzyw - sałatki, fasolka szparagowa lub pomidory skropione oliwą. I zupy z mocą warzyw.
Dzisiaj naszła mnie jednak wena na coś nowego i tak powstały dwa obiady, bazujące na podobnych składnikach - papryka faszerowana i delikatne kotlety "mielone" z kurczakiem i warzywami. Oba baardzo polecam 🙂
Faszerowana papryka
(6 sztuk)
- 6 papryk czerwonych
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 2 kulki sera mozzarella
- przyprawy (u mnie przyprawa do mięsa mielonego, tymianek i papryka słodka)
- sól, pieprz
Papryki umyć, odciąć górne części, wyjąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, z cukinii odkroić końcówki, z wierzchów papryk odciąć miąższ. Warzywa drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Kurczaka również drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Rozdrobnione warzywa i mięso wymieszać w misce razem z jajkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Napełnić papryki farszem, ustawić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piec około 40-45 min.
Kotlety z kurczakiem
(ok. 10 - 12 sztuk)
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- 50 g sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)
- 4 łyżki bułki tartej
- przyprawy (u mnie przyprawa do mięsa mielonego, tymianek i papryka słodka)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę obrać, z cukinii odkroić końcówki, z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Warzywa drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Kurczaka również drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Rozdrobnione warzywa i mięso wymieszać w misce razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować kotlety i smażyć z obu stron na złoto na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.