Przeskocz do treści

Krem pieczarkowy

Powoli kończy się mój najbardziej znienawidzony miesiąc w roku. Nie mam pojęcia jak go w tym roku przetrwałam. Być może dzięki cynamonowo-pomarańczowym świeczkom, hektolitrom gorącej herbaty, grubym kocom, siedzeniu obok mojej domowej dżungli i wyobrażaniu sobie, że jednak jest ciepło. Być może dzięki zupom kremom, które królują w mojej kuchni jesienią. A krem pieczarkowy to moje ostatnie odkrycie -jest pyszny, szczególnie podany z moją ulubioną zieloną pietruszką <3

 

Krem pieczarkowy

(4 porcje)

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 większa pietruszka
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego (można do niego dodać kilka suszonych grzybów)
  • pieprz
  • sól
  • 100 g kremowego serka topionego

Ziemniaki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać posiekać w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle przez kilka minut. Pieczarki z cebulą, ziemniaki i pietruszkę zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać serek topiony i zmiksować blenderem. Krem doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze chwilę. Najlepiej smakuje posypany natką pietruszki i podany z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *