Kruche migdałowe ciasteczka

Ciasteczka, Słodkości, Wypieki słodkie

Rok 2017 zaczynałam tymi ciasteczkami owsianymi z pomarańczą i gorzką czekoladą, kończę go bardzo kruchymi ciasteczkami migdałowymi.

To był długi i pouczający rok. Dużo się zmieniło. Zrealizowałam wszystkie postanowienia noworoczne, spełniłam kilka marzeń. Zbudowałam domek na działce, posadziłam dwa drzewa, zmieniłam pracę, przeprowadziłam się. Odkryłam po raz kolejny jak ważni są wspaniali ludzie wokół mnie, którzy motywują i dodają odwagi, a także pomagają w trudniejszych momentach i po prostu są obok. Stworzyłam własną domową dżunglę, która, choć kapryśna, cieszy oko na co dzień. Korzystałam z tego, że mieszkam teraz blisko morza i odbyłam wiele nadmorskich spacerów, z ulubionym zbieraniem bursztynów. Starałam się sprawiać sobie małe przyjemności, na przykład stworzyłam foto książkę z ulubionymi przepisami z bloga, którą podarowałam najbliższym (jeden egzemplarz mam na półce, by pamiętać, że blog to wspaniała pasja). Były również trudniejsze momenty, więc mam nadzieję, że 2018 rok będzie spokojniejszy 🙂

Samych dobroci Wam życzę! <3

Kruche migdałowe ciasteczka

(ok. 50 sztuk)

  • ok. 250 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • kilka kropli esencji migdałowej

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkowywać na płaskiej powierzchni podsypanej mąką (nie za cienko) i wykrawać ciasteczka. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do momentu, gdy ciasteczka lekko się zrumienią. Ozdabiać według uznania – u mnie cukier puder i czekolada mleczna.

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.