Pieczone ziemniaki i ryba pomarańczowa

Dania główne, Ryby

Nie lubię gotować wymyślnych dań, skomplikowanych i z kilkunastu składników. Najchętniej przygotowuję potrawy, które właściwie same się robią i nie ma po nich dużo zmywania 🙂 Ryba pieczona w jednym naczyniu z ziemniakami, obłędnie pachnąca pomarańczą to coś, co doskonale sprawdzi się zarówno na proszoną kolację, jak i weekendowy obiad – wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Polecam! 🙂

Ryba pomarańczowa z pieczonymi ziemniakami

(2 porcje)

Pieczone ziemniaki:

  • 4 duże lub 8 mniejszych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie itp.)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić na gotującą się wodę i podgotować około 5-7 minut. Podgotowane ziemniaki wymieszać z olejem, papryką słodką, ziołami, solą, pieprzem przełożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (zostawić miejsce na rybę).

Ryba pomarańczowa

  • ok. 400 g łososia lub pstrąga łososiowego
  • 1 pomarańcza
  • pieprz, sól
  • zioła do ryby
  • odrobina papryki słodkiej (lub wędzonej)

Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć z niej sok, wymieszać go z ziołami, startą skórką i papryką mieloną.

Filet opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na foli aluminiowej (unieść jej boki) i zalać sosem pomarańczowym, szczelnie zamknąć i ułożyć w formie z ziemniakami.

Rybę i ziemniaki piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, od czasu do czasu mieszając ziemniaki.

Danie podawać z ulubionymi dodatkami, najlepiej smakuje z miksem sałat, skropionym sosem vinaigrette.

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.