Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przekąski, Wypieki wytrawne

Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to doskonała okazja, by zorganizować piknik na świeżym powietrzu. W tym roku nigdzie nie wyjeżdżam, więc wykorzystam swoją działkę do tego, by choć przez chwilę poczuć się jak na urlopie 🙂 Poniżej przepis na szybką przekąskę, idealną nie tylko na piknik, ale też na domówkę – sakiewki z ciasta francuskiego, z soczystymi kawałkami kurczaka, aromatycznym szpinakiem i pysznymi suszonymi pomidorami. Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

(8 porcji)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • ok. 50 g tartej mozzarelli
  • zioła, papryka wędzona/ słodka itp.
  • 1 łyżka oleju
  • 1 rozmącone jajko

Świeży szpinak poddusić na patelni z odrobiną wody, aż zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę (na 16 kawałków), wymieszać z przyprawami i olejem.

Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów, na każdym ułożyć odrobinę szpinaku, po dwa kawałki kurczaka, połówkę pomidora suszonego, posypać mozzarellą i skleić ze sobą wierzchołki prostokątów (tworząc sakiewki). Sakiewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

 

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *