Gofry kakaowe

Czekolada, Desery, Przekąski, Słodkości, Wypieki słodkie

Majówkowe lenistwo, nadrabianie działkowych zaległości, sianie warzyw i kwiatów, sadzenie pomidorów w szklarni, wiosenne porządki w domu, leniwe śniadania, pierwszy grill, wycieczka do Torunia i słońce… Wspaniały to był tydzień! Wracam do pracy i codziennej rutyny naładowana energią, a Was zostawiam z przepisem na kakaowe gofry z truskawkami <3

Gofry kakaowe
(porcja na 2-3 osoby)

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1szklanka mleka pół na pół z jogurtem naturalnym

Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, sól, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki krótko zmiksować, odstawić na 10-15 minut.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. 1 chochli), można rozprowadzić ciasto łyżką po gofrownicy, ale nie jest to konieczne. Zamknąć pokrywę i piec gofry, aż będą rumiane – ja piekłam na najwyższej mocy ok. 3 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce (po odłożeniu na talerz zwilgotnieją i zmiękną).

Podawać z ulubionymi składnikami – owocami, syropem klonowym lub z agawy, kremem czekoladowym, bitą śmietaną, itp.

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.