Kotlety „mielone” z kurczaka

Dania główne, Dania mięsne, Kurczak

Co jakiś czas organizuję czyszczenie lodówki i często powstają wtedy naprawdę smaczne przepisy. Nie inaczej było w przypadku kotletów z kurczaka z warzywami – są proste, szybko się je robi i od razu zapisałam ten przepis w ulubionych 🙂 To opcja dla tych, którzy szukają nowych pomysłów na wykorzystanie piersi z kurczaka, lub tak jak ja chcą zużyć lodówkowe zapasy. Smakują doskonale również na zimno, na przykład na pieczywie (koniecznie z odrobiną majonezu!).

Kotlety „mielone” z kurczaka

(10 sztuk)

  • 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 mniejsze)
  • 2 marchewki
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 szalotka (lub mała cebula)
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól
  • papryka słodka, bazylia, oregano do smaku
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i zmielić w malakserze razem z szalotką/cebulą. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek posiekać.

Kurczaka, marchewki, szczypiorek wymieszać w misce z jajkami, mąką i przyprawami (gdyby masa była zbyt kleista dodać jeszcze odrobinę mąki). Kotlety formować rękoma zwilżonymi wodą i smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane. Podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką.

 

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *