Deser z białą czekoladą i rabarbarem

Bez pieczenia, Desery, Słodkości

Wszystkiego najlepszego, Drogie Mamy! Jesteście najlepsze, wiecie? 🙂 I nigdy nie dajcie sobie wmówić, że jest inaczej!

Moja Mama wykorzystuje swoje mamowe supermoce już tyle lat, że śmiało mogę powiedzieć, że jest Supermamą 🙂

I mimo upływu lat, i tego, że oboje z moim bratem jesteśmy dorośli, nadal się nami opiekuje i wspiera. Dziękujemy Ci, Mamo! Jeszcze raz milion buziaków i uścisków :* :* :*

A dla wszystkich, nie tylko dla Mam, przepis na łatwy deser z rabarbarem – by w pełni wykorzystać sezon 🙂

 

Deser z białą czekoladą i rabarbarem

(3 duże porcje lub 4 średnie)

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • ewentualnie cukier puder do dosłodzenia
  • biszkopty

Rabarbar obrać, umyć i pokroić. Wymieszać go w garnku z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem i poddusić na niewielkim ogniu do miękkości, aż się rozpadnie. Mus rabarbarowy ostudzić.

Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone zmiksować z ricottą. Stopniowo wlewając stopioną czekoladę, chwilę zmiksować. Jeśli masa jest niezbyt słodka, można dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka i ponownie zmiksować.

W szklankach ułożyć warstwy – po dwa biszkopty, potem krem z biała czekoladą (ok. 2 łyżki), a na wierzchu ułożyć warstwę musu rabarbarowego. Deser schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Przed podaniem można ozdobić kwiatami lub listkami mięty.

 

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.