Babeczki cytrynowe z truskawkami

Czerwiec. Wizyty w warzywniaku, działkowe sprawy i dyskusje o uprawie pomidorów, kawa pita na trawie pod krzakiem kwitnącej róży, woda z miętą i cytryną, różowe pelargonie na balkonie. W czerwcu jakoś łatwiej się cieszyć codziennością. I truskawkami… <3

Babeczki cytrynowe z truskawkami

(12-14 sztuk)

 

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki (lub zsiadłego mleka)
  • 1/3 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1/2 cytryny (ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego)
  • 12-14 truskawek

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i małe pokroić na połówki a większe na ćwiartki.

W misce wymieszać mokre składniki, potem dodać suche składniki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami, na wierzch układać kawałki truskawek. Babeczki piec około 25 minut. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.