Babeczki cytrynowe z truskawkami

Babeczki, muffinki, Słodkości, Wypieki słodkie

Czerwiec. Wizyty w warzywniaku, działkowe sprawy i dyskusje o uprawie pomidorów, kawa pita na trawie pod krzakiem kwitnącej róży, woda z miętą i cytryną, różowe pelargonie na balkonie. W czerwcu jakoś łatwiej się cieszyć codziennością. I truskawkami… <3

Babeczki cytrynowe z truskawkami

(12-14 sztuk)

 

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki (lub zsiadłego mleka)
  • 1/3 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1/2 cytryny (ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego)
  • 12-14 truskawek

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i małe pokroić na połówki a większe na ćwiartki.

W misce wymieszać mokre składniki, potem dodać suche składniki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami, na wierzch układać kawałki truskawek. Babeczki piec około 25 minut. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.