Kasza bulgur z łososiem, jajkiem i warzywami

Dania główne, Przekąski

Lato przyszło w tym roku niespodziewanie szybko. I mimo chwilowego ochłodzenia, upały nadal mają się utrzymywać. Gdy jest gorąco, nie mam ochoty długo stać w kuchni i gotować. Stawiam na proste obiady. Makaron z pesto, fasolka szparagowa z bułką tartą, zupa jarzynowa. Na deser obowiązkowo czereśnie, porzeczki czerwone, truskawki lub lody. I nic więcej do kulinarnego szczęścia mi nie trzeba. Pilnuję też, by zabierać obiady do pracy – poniżej pomysł na szybki i pyszny letni obiad – kaszę bulgur z łososiem, jajkiem i warzywami. Bardzo polecam! 🙂

Kasza bulgur z łososiem, jajkiem i warzywami

(2 porcje)

  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 4 średnie rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • duża garść rukoli
  • szczypiorek (wg uznania)
  • ok. 8-10 połówek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy (np. z pomidorów suszonych)
  • pieprz, sól do smaku

Kaszę bulgur ugotować wg wskazań na opakowaniu, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, również wystudzić i obrać ze skorupki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Łososia porwać na kawałki, a jajka pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać kaszę, jajka, rzodkiewki, suszone pomidory, szczypiorek, łososia, dodać oliwę i pieprz i sól do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

 

 

Tagged , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.