Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Ciasta, Ciasta z owocami, Słodkości, Wypieki słodkie

To już trzeci działkowy sezon. W tym roku pracy jakby mniej, ograniczam się do pilnowania, by chwasty nie opanowały wszystkich grządek i do podlewania warzyw i pomidorów, bo deszczu jak na lekarstwo. Pogoda w tym roku zaskoczyła nas wszystkich, kwiaty kwitną szybciej, warzywa rosną jak szalone, a owoce dojrzały nie wiadomo kiedy. Zbieram kiście czerwonych porzeczek, które w słońcu wyglądają tak, że mogę się im przyglądać bardzo długo. Zabieram je do domu i zanurzam w cytrynowym cieście, niech też mają jakąś przyjemność 🙂

Ciasto cytrynowe z porzeczkami

(keksówka dł. 25 cm)

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub skórka i sok z 1/2 cytryny
  • dwie garści porzeczek czerwonych

Porzeczki umyć, pozbawić ogonków. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. 1/2 ciasta przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać porzeczki, zalać drugą połową ciasta i wyłożyć resztę owoców, lekko wciskając je w masę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.