Jak zorganizować imprezę? Porady + przykładowe menu

Dania główne, Inne, Przekąski, Wypieki wytrawne

Nie jestem fanką imprez przy paluszkach i chipsach. Zapraszając gości przygotowuję dania i przekąski, które przez lata się u mnie sprawdziły i smakują moim gościom.

Wiem, że przygotowanie imprezy może wydawać się skomplikowane, w związku z tym poniżej przedstawiam plan, który pomoże Wam w organizacji imprezy na około 6 osób (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników).

Po pierwsze – planowanie zakupów

Listę zakupów zawsze tworzę na podstawie przepisów na poszczególne dania/ listy planowanych przekąsek/ napojów. Zakupy dzielę zazwyczaj na dwa etapy:

  1. Zakupy produktów, które można kupić kilka dni przed imprezą – napoje, alkohol, pikle w słoikach, ser pleśniowy/mozzarella/ parmezan, jajka, majonez, śmietana, oliwki, drożdże, mąka, chipsy, paluszki itp.
  2. Zakupy produktów, które najlepiej kupić w dniu imprezy, albo dzień przed imprezą – kostki lodu, mięso/wędliny/kabanosy, warzywa itp.

Po drugie – zaplanowanie pracy

Przykładowe menu znajdziecie poniżej (pod menu znajdziecie przykładową dekorację stołu). Przygotowanie potraw zawsze zaczynam od pieczenia ciasta, zagniatam ciasto na tartę, gotuję jajka, robię dipy, potem przygotowuję nadzienie do tart, ciasto na pizzerki, ostatnim etapem jest zrobienie sałatki i ułożenie przekąsek na talerzach/ w miseczkach.

MENU:

1. Tarta (poniżej przepis na tartę ziemniaczano – porową, inne tarty można znaleźć tu)

2. Sałatka (poniżej przepis na sałatkę a’la Cezar z kurczakiem, inne sałatki można znaleźć tu)

3. Jajka w majonezie (ugotowane na twardo jajka (5-6 sztuk) + majonez (można do niego dodać ogórka konserwowego lub marynowane grzybki), pieprz i koperek lub szczypiorek do ozdoby)

4. Mini pizze (przepis tutaj, a sposób na naleśniki z parówkami i parówki w cieście francuskim tu) + dip czosnkowy (przepisy na dipy tu)

5. Chipsy z dipem z awokado lub czosnkowym (przepis tu)

6. Przekąski (pikle, kabanosy, ser pleśniowy, słupki warzyw (marchewka, papryka, seler naciowy), oliwki w oliwie i ziołach

7. Ciasto – przepisy znajdziecie tu.

Tarta ziemniaczano – porowa

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • 1 por (białą część)
  • 6 średnich ziemniaków
  • ok. 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 duża śmietana 18%
  • tarta mozzarella (150-200 g)
  • sól, pieprz
  • suszone zioła (bazylia, cząber, zioła prowansalskie)

Ziemniaki obrać. Warzywa umyć, pora pokroić w półplasterki, a ziemniaki w cienkie plasterki. Ziemniaki podgotować kilka minut w wodzie z odrobiną soli. Pora i ziemniaki podsmażyć na maśle, dodając zioła. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą lub prostokątną formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Na spód wyłożyć ziemniaki z porem, na warzywa wylać masę jajeczną, wierzch posypać tartą mozzarellą. Tartę piec około 45-50 minut aż masa jajeczna się zetnie, a ser przyrumieni.

 

Sałatka a’la Cezar

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pierś z kurczaka
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • około 50 g startego parmezanu lub parmezanu w płatkach

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Pierś kurczaka natrzeć odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Pierś zawinąć w folię aluminiową i piec około 25-30 minut w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na sos dokładnie wymieszać.

Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do miski, na wierzchu poukładać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, polać sosem i posypać startym parmezanem.

Po trzecie – dekoracja stołu

Zastawę stołową, talerze (na dania główne i przekąski, a osobne na ciasto), kieliszki i szklanki przygotowuję dzień wcześniej, do nich dobieram serwetki i kwiaty, czy też inne elementy dekoracyjne. Napoje i alkohol, dodatkową zastawę ustawiam na osobnym stoliku, co jest wygodne i nie zabiera miejsca na stole.

fot. Wazon Pepco

fot. Talerze, sztućce, szklanki – Ikea

fot. Naczynie w kształcie ananasa – Pepco, kieliszki, słomki – Ikea

Mam nadzieję, że powyższy wpis się Wam przyda – a może macie jakieś sprawdzone imprezowe przekąski? Podzielcie się przepisami, chętnie poznam nowe dania/ przekąski 🙂

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.