Risotto z kurkami

Bez mięsa, Dania główne

Druga połowa sierpnia to czas, w którym czuje się nadchodzącą jesień. Poranki są chłodne, na działce czuć już ten specyficzny zapach wilgoci, kwitnie nawłoć, a pomidory dojrzewają w oczach. Pod koniec sierpnia z chęcią wracam do kuchni i do mojego comfort food, czyli do risotto. Połączenie kremowego ryżu z kurkami i odrobiną koperku to moje ostatnie odkrycie, więc dzielę się poniżej przepisem 🙂 A jakie jest Wasze ulubione danie z kurkami?

Risotto z kurkami

(3-4 porcje)

  • 250 g ryżu Arborio
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 1/3 szklanki białego wina
  • ok. 50 g startego parmezanu
  • opcjonalnie posiekany koperek

Kurki namoczyć w wodzie oczyścić. Większe grzyby pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić pokrojoną cebulę i kurki i smażyć kilka minut, często mieszając. Do kurek wrzucić ryż  i smażyć przez około minutę, ciągle  mieszając. Dolać wino i odparować, mieszając. Do risotta wlewać po chochli bulionu, za każdym razem odparowując płyn, bardzo często mieszając, by ryż się nie przypalił. Risotto należy gotować około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (może się okazać, że nie zużyje się całego bulionu). Doprawić risotto do smaku solą i pieprzem, wsypać starty parmezan i dokładnie wymieszać. Po ugotowaniu risotto zostawić na kilka minut pod przykryciem i potem podawać np. posypane koperkiem.

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.