Ketchup z cukinii

Przekąski, Przetwory, Warzywa

Co roku staram się siać na swojej działce różne warzywa – w tym sezonie działkową królową została żółta i żółto-zielona cukinia. Nie jestem w stanie policzyć ile cukinii zebrałam, ile rozdałam znajomym, z ilu zrobiłam leczo. Końcówkę cukiniowego sezonu postanowiłam uczcić domowym ketchupem – nieskromnie przyznam, że wyszedł pyszny. I doskonale smakuje na kanapce, w pizzy, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. Polecam! 🙂

Ketchup z cukinii

(ok. 10-12 słoików 300 ml)

 

  • ok. 3 kg cukinii (4-5 średnich szt; żółtej lub zielonej)
  • ok. 0,5 kg cebuli (ok. 3 duże szt)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ok. 400 g koncentratu pomidorowego

Cukinie i cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zasypać 4 łyżkami soli i zostawić na kilka godzin, po upływie tego czasu odlać wodę. Warzywa umieścić w garnku, dosypać cukier i dolać ocet. Całość gotować do miękkości, często mieszając, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Ketchup zblendować na gładką masę i gotować jeszcze kilka minut, dodając przyprawy do smaku. Gorący ketchup przełożyć do słoików. Słoiki dokładnie zakręcić, umieścić w garnku, zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować w garnku przez ok. 10-12 min od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem na ściereczce do momentu aż ostygną.

Tagged , , , , ,

1 thought on “Ketchup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.